Dobro došli/ Šta je novo / Naslovi / Umetnost / Društvo Redakcija / Standardi / Affiliates-Linkovi

NOVO SLOVO

NOVO SLOVO, ČASOPIS ZA KULTURU, UMETNOST I DRUŠTVENA PITANJA

 Year 2010
Godina 2010

 


 GODINA 2010.

Već u prvom pasusu o godini 2009., napomenuli smo da će nardena (2010) biti još teža. I zbilja je teža, sa tendencijom da nam 2011., 2012..., budu još teže i nepodnošljivije godine. Ne znamo kako je to u regionu, ili svetu uopšte, ali nas u Srbiji ovde, preko televizija sa nacionalnom frekvencijom, stalno pripremaju kako bi godine 2012-te trebalo da se dogodi nešto strašno. To bi, valjda trebalo da znači da celu 2011., i skoro celu 2012., godinu treba da živimo u strahu i pripremama za neko univerzalno zlo koje treba da nam se dogodi decembra 2012., godine. Kako da se pripremimo za takvo zlo, kad nismo spremni ni za ovo što nam se sada dogadja - to nije pitanje već konstatacija... Koliko puta ćemo još slušati kako nam vlasti govore da zemlja "izlazi iz krize," a svi dobro osećamo da tek zalazimo u krizu... Socijalno i ekonomski, stanje nije više sivo, već - mračno.

Svejedno nekih pomaka na planu umetnosti je bilo i to treba zabeležiti.

Izbor: filmski reditelj godine. Stevan Filipović.

Izbor: filmska glumica i glumac godine. Ryan Philipe (glumac godine) i Mirjana Joković (glumica godine). Najveća nada svetskog glumišta  je svakako: Joseph Gordon-Levitt.

Film godine je: Šišanje.

Izbor: vizuelni umetnik godine: Tomas Kinzel, izvanredni umetnik iz Nemačke. Najveća nada: MOO Monika Mori, umetnica iz Austrije (inače i priznata poetesa, koja objavljuje svoje stihove pod pseudonimom Nika Baum).

Izbor: političar(ka) godine. Što se tiče političara, ponuda je najslabija od kako Novo Slovo vrši taj izbor. Zahvaljujući tome, ovde smo se dogovorili da ponovo podržimo Vuka Jeremića, zato što je energičan, vredan, inteligentan i principijelan (mi ovde ne ulazimu u politiku koju on zastupa - niti je podržavamo niti osporavamo - već govorimo o sposobnom ministru spoljnih poslova). Neki mu zameraju da je "još mlad." Mi samo pitamo: od kada je to mladost isto što i mana? Tim pre što je mlad, a ima vidne rezultate u radu, mi smo odlučili da ga podržimo.

Izbor: Balkan. Balkan je duboko zakoračio u socijalne nemire, u korupciju koja raste i organizovani kriminal; stanje je lošije danas negoli prošle godine.

Izbor: Sport: srpska teniska reprezentacija. Osvojen je Dejvis kup, Troicki je osvojio svoj prvi turnir, Ana Ivanović je najavila svoj veliki povratak medju najbolje igračice sveta.

         Redakcija Novog Slova, decembar 2010. godine 

Top  ©2000-2008 NovoSlovo All Rights Reserved, Sva prava su zaštićena